Félelem a vacsorameghívástól és a főzéstől – 10 bizarr fóbia

Értékelés:
(0 szavazat)

Nehéz elképzelni, hogyan képes kiváltani bárkiből néhány egyszerű tárgy heves szívdobogást, fulladást, remegést és még ki tudja milyen pánikreakciókat. Pedig valós problémákról beszélünk, melynek neve: fóbia.


A legnagyobb különbség a félelem és a fóbia között, hogy ez utóbbi általában irracionális, megmagyarázhatatlan, mégis nagy szerepet játszik a páciens életében.


A félelmekkel ellentétben már a fóbiát kiváltó tárgyak puszta gondolata is heves érzelmi reakciót vált ki. A fóbiásoknak gyakran a legegyszerűbb, hétköznapi tevékenységek is nehézséget okoznak, hiszen minden gondolatukat ez tölti ki, idejük jó részét teszi ki, hogy megtervezzék, hogyan kerülhetik el a találkozást a fóbiát kiváltó tárgyakkal, helyzetekkel.


Leggyakoribb forrásuk valamilyen traumatikus gyermekkori élményre vezethető vissza, az alany talán már nem is emlékszik az irracionális félelem eredőjére.


A kígyóktól vagy pókoktól való félelmet nyilván mindenki ismeri, mi összegyűjtöttünk nektek néhány igazán extrém példát, amelyek jól illusztrálják, mennyire szerteágazó lehet a fóbiák köre.

 

Agirofóbia – félelem az utcán való átkeléstől
Az ilyen fóbiában szenvedők félnek az utcáktól és az autópályáktól. Ez természetesen eléggé megnehezíti nekik a városi életet. Vannak olyanok, akik csak a széles utaktól félnek, de vannak olyanok is, akik minden egyes utcán félnek átkelni. Ez a fóbia független az autóktól való félelemtől.

 

 

Mageirocofóbia – félelem a főzéstől
Ez a fóbia szorosan összekapcsolódik az egészségtelen táplálkozással. Hogyha a személy egyedül él, még az alapvető konyhai műveletek elsajátítása is nehezére esik az ilyen fóbiában szenvedőknek.

 

 

Deipnofóbia – félelem a vacsora közbeni beszélgetésektől
Igaz, hogy a vacsora közbeni beszélgetések igencsak kínosak tudnak lenni, de néhány ember egyenesen halálra rémül ennek a gondolatától is.

 

 

Pentherafóbia – félelem az anyóstól
Általában az összes házas ember fél valamennyire az anyósától, de vannak olyanok is, akik borzalmas félelmet élnek át. Sokszor ez akár váláshoz is vezethet.

 

 

Graphofóbia – félelem az írástól
Ez a fóbia nemcsak azokat érintheti, akiknek az írás a mesterségük. Van, aki azért esik kétségbe már csak annak a gondolatától is, hogy írnia kell, mert attól fél, hogy mások kritizálni fogják a kézírását. Van, aki attól is fél, hogy a gondolatait papírra vesse: előfordul, hogy szégyelli, esetleg túlontúl furcsának tartja azokat. Az ebben szenvedőknek az olyan hétköznapi cselekedetek is gondot okozhatnak, mint a csekkfeladás vagy a jegyzetelés.

 

 

Botanofóbia – félelem a növényektől
Eredhet abból a hitből, hogy a növények az emberek "elől" veszik el az élethez szükséges oxigént, de arra is visszavezethető, hogy a növények gyakran allergiás reakciókat váltanak ki. Ennek speciális változata az anthophobia, a beteges félelem a virágoktól, irányulhat egyetlen növényfajra, vagy bizonyos színű vagy alakú virágokra. Sok botanophobiásról kiderülhet, hogy betegesen fél a növények terjesztette betegségektől vagy a mérgezéstől.

 

 

Chromofóbia – félelem a színektől
Az ebben szenvedők, félhetnek a színektől, de félhetnek egy-egy bizonyos árnyalattól, vagy minden olyan dologtól, ami nem fekete vagy fehér. A chromophobia összefüggésben lehet a színeknek a hangulatunkra gyakorolt hatásaival, illetve azzal, hogy valaki mennyire tisztán látja a színeket.

 

 

Nomofóbia – félelem a telefonok hibáitól
Ez bizony egy ízig-vérig XXI. századi fóbia. A nonofóbiás személyeket könnyen rettegés foghatja el, ha telefonjuk hibája vagy a térerő gyengesége miatt nem tudják használni mobiljukat. Félelmük akár pánikrohamhoz is vezethet.

 

 

Phanfóbia – mindentől való rettegés
A phanfóbia szó szerint „mindentől való rettegés”, mivel nincs tárgya, így ezért gyakorlatilag lehetetlen a félelem leküzdése, így az is, hogy bármit tegyenek ellene.

 

 

Phobofóbia – félelem a fóbiáktól
A végére pedig a legmetább fóbia, amelynek konkrét tárgya szintén nincs, valamilyen fóbiától való rettegést jelent. Az ilyen emberek képtelen bármilyen helyzetben ellazulni, folyton gyanakvással szemlélik környezetüket.

 


 

Tovább a kategóriában: « Újra divat lett házasodni?
©2018 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés